Je wilt een verkiesbare plaats en vervolgens wil je de kiezer overtuigen om op jou te stemmen. Wat moet je vooral NIET doen?

Geen oplossingen weten
Iedereen kan de problemen in zijn/haar wijk, omgeving benoemen. Dat is vaak niet zo moeilijk. Maar wat ga JIJ doen om de problemen op te lossen? Zonder goed verhaal en zonder oplossingen, heeft de kiezer er niets aan dat jij hem vertegenwoordigt – dus zal zijn stem niet naar jou gaan.

Meepraten en doen alsof

Een radiospelletje in de ochtendshow van Giel Beelen heeft ervoor gezorgd dat tijdelijk PvdA-Kamerlid John Leerdam in 2012 is gestopt. Hij gaf commentaar op een niet bestaande straatterrorist.  Hij was dus niet langer geloofwaardig als Kamerlid en heeft de eer aan zichzelf gehouden. Wees gewoon eerlijk; als je iets niet weet; zeg dat gewoon. Dat voorkomt dit soort ongemakkelijke situaties met grote gevolgen.

Masker opzetten
Je bent als politicus ook een mens. Je hoeft je dus niet ineens anders te gedragen of anders te kleden als politicus. Blijf jezelf en doe je niet anders voor dan dat je bent.

Inconsistentie
Kiezers willen een betrouwbare politicus. Iemand op wie ze kunnen bouwen. Als je de ene week het ene standpunt hebt over een onderwerp en een week later een ander standpunt over hetzelfde onderwerp, dan weet de kiezer niet waar hij aan toe is.

Op de man spelen
Het is fijn als je bent overtuigd van je eigen kwaliteiten. Maar spreek nooit negatief over andere (potentiele) fractieleden of over personen in de oppositie. De kiezer zal zich na een gesprek met jou, afvragen of je ook slecht over hem praat als hij de kamer uit is. Ook is de kans groot dat je nog moet samenwerken met de mensen over wie je negatief sprak.

Te graag willen
Natuurlijk wil je graag DIE functie. De scheidslijn tussen persoonlijke profilering en ego-strelerij is dun. Vergeet niet dat politiek teamwork is. Vergeet dus ook de mensen om je heen niet. Zie jezelf als unieke spil in het politieke (partij)netwerk. Profileer jezelf, maar niet ten koste van anderen.

SPAMMEN!
Je hebt een netwerk, je hebt de ambitie, bent enthousiast en hebt oplossingen voor lokale problemen. Heel goed! Maar de meeste kiezers zijn niet dagelijks met politiek bezig. Als je ze teveel SPAMT, dan haken ze af. Doseer. Zo houd je het leuk voor iedereen.

Zelf politieke coaching of training nodig? Lees meer op www.politieksucces.nl