Afl. 106 “ZICHTBAARHEID en VERBINDING door een Permanente campagne” 

Tijdens de Corona crisis een permanente campagne voeren: Is dat wel gepast? Juist in deze onzekere en onrustige tijden willen inwoners van je horen. Dus wat houdt jou ècht tegen om online zichtbaar te zijn? Hoe pak het je zichtbaarheid en verbinding concreet aan?

Een goede (permanente) campagne draait om zichtbaar zijn. Zeker in een periode van onzekerheid en onrust. Er zijn geen politieke café’s, geen canvas zaterdagen, geen ’live’ ronde tafels en geen netwerkborrels met je kiezers. Daarom moet je op een andere manier werken aan een betekenisvolle connectie.

In deze podcast deel ik zeven voorbeelden met je, hoe jij social media kunt inzetten om in tijden van ‘social distancing’ en thuisquarantaine een betekenisvolle connectie met jouw achterban te realiseren. Die connectie gaat langer mee dan de Corona crisis en daardoor is dit hèt moment om te investeren in je (online) relatie – door middel van jouw authentieke en passende permanente campagne.

Hoe je dat concreet aanpakt? Luister nu naar de Podcast.

 

lUISTER HIER: 

Meer afleveringen

Dansende premier Marin: waarom zoveel kritiek en welke politieke leiders gingen haar voor?

Dansende premier Marin: waarom zoveel kritiek en welke politieke leiders gingen haar voor?

Afgelopen week werd een dansvideo van de Finse Premier Sanna Marin online geplaatst. Ze was een avond uit met vrienden en beelden van deze avond zijn online komen. Ze is niet de eerste (wereld) leider die danst, toch is er veel ophef ontstaan over deze video. Welke (wereld)leiders dansten nog meer, wat waren de reacties daarop? En wat zegt het over ons, dat er ophef ontstaat over een jonge vrouwelijke dansende premier? Kijk in deze blog naar de dansvideo van andere leiders en oordeel zelf.

JONGSTE PREMIER TER WERELD DANST, SO WHAT?

Premier Sanna Marin feestte er vorig weekend op los. Samen met vrienden dronk ze een drankje, knuffelde ze en danste ze. De leider die Finland laat aansluiten bij de NAVO en die alom werd gewaardeerd voor haar aanpak tijdens de Corona pandemie, bleek ook nog eens over goede dance moves te beschikken.  Er ontstond echter ophef over de dansvideo. Online brak de kritiek los, moest zich verantwoorden en heeft op verzoek van de oppositie een drugtest gedaan, waarvan ze zelf een negatieve uitslag verwacht de komende week. 

Media en imagodeskundigen buitelden over elkaar heen, want ‘dit kon nog wel eens negatief uitwerken op haar imago, dat ze teveel als feestende premier wordt gezien’. Is dit niet een oude manier van denken? Werk en privé strikt gescheiden houden en vooral geen enkele misstap mogen begaan? Het lijkt erop alsof politici daarmee gedwongen worden om een masker op te zetten. Een professioneel masker met geen enkele ruimte voor menselijkheid. Terwijl menselijkheid juist de oplossing is voor het weinige vertrouwen in de politiek en politici: de maskers af en laten zien dat zij mens zijn met hun eigen verlangens, wensen, plannen en persoonlijkheid. Zodat mensen zich daarin kunnen herkennen en snappen dat er zich een mens bevindt achter de positie.

DANSENDE WERELDLEIDERS

Welke leiders dansten nog meer? Kijk hier de video’s en oordeel zelf over hun dansmoves:

Boris Johnson danst op Sweet Caroline

Boris Jeltsin danst tijdens een campagne bijeenkomst.

Kamala Harris danste tijdens haar campagne tour, onder een paraplu in de regen.
Een dag voordat Alexandria-Ocasio Cortez als jongste vrouw ooit werd benoemd in de Amerikaanse Senaat, kwam een dansvideo van haar online uit haar studententijd (2010). De video ging viraal en zij zei erover: ‘Congresswomen can dance, too.’

METEN MET TWEE MATEN

Dat voormalig President van de Verenigde Staten, Barack Obama, van dansen houdt is geen geheim. Hij danste -ook tijdens zijn Presidentschap- op partijbijeenkomsten, tijdens de ‘Ellen show’ en tijdens zijn reizen in het buitenland. In 1996 al, deed Boris Jeltsin, zo is te zien in bovenstaande video, een voorloper van de Gangam Style tijdens zijn campagne. Mark Rutte bezoekt (en danst mee!) op Dance Valley. Er is niemand die zich hierover in het openbaar negatief uitliet, het werd zelfs gewaardeerd. 

Vice-President Kamala Harris deed in 2020 een aantal dansmoves en ook daar ontstond ophef over: de video ging viraal. Sanna Marin danst -op een privé feestje- en en het leidt tot (wereldwijde) ophef. Het op z’n minst opmerkelijk dat dit zo streng wordt afgekeurd, terwijl er in essentie weinig anders is dan bij de dansende mannelijke leiders.

MARIN: EEN MODERNE EN MENSELIJKE LEIDER

Marin is open, eerlijk, menselijk en laat zien dat moderne politieke leiders ook een leven hebben naast de politiek.  Dankjewel, Sanna, voor het laten zien dat wereldleiders ook een mens zijn en een leven hebben naast hun politieke verantwoordelijkheden. Dankjewel dat je ons spiegelt op dat we met twee maten meten: mannen minder streng beoordelen dan jou als jonge leider. In mijn boek ‘Succesvol in de politiek’, schreef ik al dat het tijd is dat politici hun maskers afzetten en hun menselijkheid laten zien. Marin geeft hierin het goede voorbeeld en laat zien dat de wereld -de anonieme negatieve toetsenbordridders op sociale media in het bijzonder- nog wel wat stappen te zetten hebben om echtheid te waarderen.

Marin is overigens niet van plan haar menselijkheid te laten varen. Ze zei hierover: “I am a person and I will be in the future”.

No more words needed.

Een dansvideo zegt niets over de leiderschapskwaliteiten van iemand. Laten we daarop dan ook niet beoordelen.

Sanneke Nulkes

Ik wil meer weten over politiek leiderschap en bestel het boek!

Denk jij aan een vrouw als je aan een politieke leider denkt?

Denk jij aan een vrouw als je aan een politieke leider denkt?

Waar denk jij aan bij het woord “leider”?

Grote kans dat je aan een witte man van middelbare leeftijd denkt. Hoe zou het zijn als onze leiders eruit zouden zien als de groep op de rechter foto en dat je ook direct hieraan denkt?

In de politiek zijn er, ook na de afgelopen verkiezingen, minder vrouwen dan mannen gekozen in de raad (37% – al heeft de kiezer wel veel vrouwen dmv voorkeursstemmen in de raad gestemd) en zijn er veel meer mannen benoemd als wethouder (driekwart man). Ook in de landelijke politiek zijn mannen oververtegenwoordigd. Maar we staan met z’n allen voor grote transities (wonen, energie, economie, klimaat) en dus hebben we iederéén nodig.

Een extra grote eer dus, om op het Noordwijkse strand in het bijzijn van 20 onderneemsters- mijn boek uit te reiken aan Debbie Huson , die een heel vernieuwend concept van Businessclub neerzet in Noordwijk. Voor vrouwen uit heel Nederland.

Alle vrouwen van de Vibes BusinessClub zijn ambitieus, ondernemend, investeren veel in persoonlijke/professionele ontwikkeling en willen, ieder op haar eigen manier, impact maken op het leven van anderen. Toch denken veel vrouwen niet (snel) aan impact maken dmv de politiek.

Dat is precies de reden dat ik “Succesvol in de politiek” schreef; kennis van politiek vergroten, laten zien dat (lokale) politiek dichterbij staat dan je denkt en hoe het politieke spel gespeeld wordt.

Beste toekomstige politieke leiders van Nederland, wanneer zien we je in de politiek?

Nog geen politieke aspiraties? Deze hoofdstukken zijn – volgens andere ondernemers- ook bruikbaar voor je onderneming/personal brand:
– Ontdek je waarden en kwaliteiten
– Zo bouw je een sterk persoonlijk merk
– Zo kun je meer invloed uitoefenen
– Hoe kom je in de krant?
– Zo zet je social media effectief in (kanalen, bloggen, vloggen)

BESTEL SUCCESVOL IN DE POLITIEK HIER