Afl. 104 “CRISISCOMMUNICATIE

TIJDENS DE CORONA CRISIS” 

De wereld om ons heen is sinds de uitbraak van de Corona virus en daarmee de Corona Crisis enorm veranderd. Wat betekent dat voor je communicatie als politicus of bestuurder? 

Online vinden we veel informatie over crisiscommunicatie en dan vooral de analyses van debatten en speeches achteraf. Zo ook van de speech van Minister President Mark Rutte waar we met zeven miljoen mensen naar hebben gekeken. Lees deze analyses vooral, ze zijn erg interessant. Maar na deze analyses weet je nog niet precies wat je er zelf aan (crisis)communicatie kunt doen. Daarom heb ik een podcast voor je opgenomen over Crisiscommunicatie tijdens de Corona Crisis.

In deze podcast ga ik graag met je in op wat jij nu zelf kan doen in deze periode van onzekerheid. In deze Politiek Succes Podcast krijg je antwoorden op de vragen:

 • Wat is het belangrijkste bij crisiscommunicatie?
 • Waarom is belangrijk is dat juist jij als politicus of bestuurder blijft communiceren?
 • Hoe geef je invulling aan communicatie vanuit jouw rol/taak?
 • Hoe zorg je voor aansluiting met je achterban?
 • Wat zijn veel gemaakte fouten bij crisiscommunicatie en hoe voorkom je die? 
 • Waar gaat het ècht over bij crisiscommunicatie?
 • Hoe zorg je voor een goede communicatiestrategie voor de komende periode?

 Juist als je geen (crisis)communicatie ervaring hebt is deze podcast voor jou. Heb je er al wel ervaring mee? Dan kun je luisteren om te horen of je op de goede weg bent.

 We hebben elkaar nodig om hier samen sterker uit te komen. Hopelijk kan ik je door deze podcast (iets) verder helpen in deze onzekere tijd. 

 

lUISTER HIER: 

Meer afleveringen

Stem op een nieuwe generatie politici: meer diversiteit, kwaliteit en plezier in de politiek

Stem op een nieuwe generatie politici: meer diversiteit, kwaliteit en plezier in de politiek

Op de valreep voor de verkiezingen nog een gesprek met Denise Hulst over een nieuwe generatie politici, invloed uitoefenen, diversiteit in de politiek, waarom het belangrijk is om te stemmen en wat de nieuwe generatie politici kan brengen.

Waar gaat het om in de politiek:

 • Over jezelf blijven in het systeem of jezelf aanpassen aan hoe het altijd gaat?
 • Wat voor nieuwe leiders hebben we nodig in de politiek?
 • De persoonlijke verhalen van mensen worden steeds belangrijker tegenwoordig. Dat wat je drijft is veel belangrijker dan praten over cijfers en statistieken. Over macht en tegenmacht…
 • Waar hebben we nu eigenlijk behoefte aan in deze samenleving, in deze tijden? Niet aan masculien leiderschap maar aan een mix van feminiem en masculien leiderschap. Wat zij daar onder verstaat, vertelt ze in de radiouitzending van @golfbrekerradio .
 • Hoe heb ik zelf mijn weg gevonden in de politiek en wie heeft mij geïnspireerd om te groeien in de politiek en mooie resultaten te behalen.
 • Waarom we in onze eigen valkuil stappen door ‘kwaliteit’ en ‘stemmen op een vrouw’ in één zin te noemen

LUISTER HIER

 

 

Gemeenteraadsverkiezingen: ontdek wie jouw stem verdient

Gemeenteraadsverkiezingen: ontdek wie jouw stem verdient

Mag je 16 maart voor het eerst stemmen of ben je al vaker geweest? Weet je al voor welke partij je stemt of twijfel je nog? Je bent niet de enige. Hier lees je hoe je binnen 60 minuten weet wie jouw stemt verdient.

Als je al weet op wie je gaat stemmen? Gefeliciteerd! Als je nog twijfelt, lees dan onderstaande tips. Of ben je iemand die niets heeft met politiek? Dat is jammer, want de politiek heeft wel iets met jou. De politiek gaat direct over jouw leven: hoeveel belasting je betaalt, of je een betaalbare woning kunt vinden en het verenigingsleven (van sport tot cultuur) wordt ook financieel gesteund door de gemeente. Of er een sporthal of zwembad komt, welke maatregelen er worden genomen voor duurzaamheid en waar wegen worden aangelegd. De lokale politiek gaat erover.

Graag nodig ik je uit om een uur van je tijd te besteden om na te denken over wie jouw stem verdient tijdens de komende gemeenteraadsverkieizngen. Ik hoor je denken ‘Een uur?’ Als je in één uur bepaalt op wie je stemt, je stem uitbrengt, laat je het daarna vier jaar lang aan anderen over. Hoe fijn is dat?

 1. Bepaal wat je belangrijk vindt (15 minuten)

Neem een wit vel papier en pak een pen. Verdeel het papier in twee gedeeltes. Het linker gedeelte is voor wat er goed gaat/behouden moet blijven in uw gemeente en in uw leven. Het rechter gedeelte is wat u vindt dat er anders kan of moet verbeteren. Waar maakt u zich zorgen over?

Zet een timer (wekker) op 10 minuten en schrijf binnen deze tijd alles op wat je belangrijk vindt. Er is geen goed of fout – u schrijft alles op. Nadat de timer afgaat, kiest u zowel links als rechts de drie belangrijkste onderwerpen voor u. Zo heeft u zes onderwerpen die voor u het meest belangrijk vindt,

 1. Informeer jezelf over de partijen (15 minuten)

Bezoek de website van de gemeente en lees welke partijen er mee doen. Lees hun 10 puntenplan en check of wat jij belangrijk vindt (stap 1) daarin terugkomt. Kies de partij die het beste bij je past.

 1. Doe een stemwijzer en maak je keuze (15 minuten)

Een lokale stemwijzer helpt je breder kijken naar de onderwerpen die de partijen zelf belangrijk vinden. Match deze uitkomst met jouw voorkeurspartij na stap 2. Is deze hetzelfde: gefeliciteerd, je hebt in 45 minuten je keuze gemaakt! Verschillen de uitkomsten: kijk nog even naar je belangrijkste thema’s (stap 1)

 1. Realiseer je: Lokale politiek is niet hetzelfde als Haagse politiek (1 minuut)

Je (kandidaat) raadsleden willen graag voor jou aan de slag. Het zijn de mensen die naast hun baan en/of studie, gezin en sociaal leven, hun vrije tijd willen besteden aan jouw toekomst. Kijk dus verder dan wat er in Den Haag gebeurt.

 1. Kies voor vernieuwing, positiviteit en resultaten (14 minuten)

Naast inhoud is het in de politiek ook belangrijk hoe politici met elkaar omgaan. Kies je voor mensen die positief in het leven staan, die samenwerken, integer en goed zijn in luisteren?  Of kies je voor mensen en partijen die negatief campagnevoeren? Natuurlijk mag je het niet eens zijn met het eerdere beleid, met de keuzes die gemaakt zijn. Maar bedenk goed dat jij nu kunt kiezen voor wat voor gemeente je wilt zijn, welke krantenberichten je de komende jaren wilt lezen (over strijd of over samenwerkingen en resultaten.

En tenslotte: niet stemmen bestaat niet. Als jij niet gaat stemmen, dan is de partij die tegen jouw standpunten en ideeën erg blij omdat jij ze meer kans geeft om de verkiezingen te winnen. Dus: maak gebruik van je stemrecht. Met een uurtje voorbereiden en naar het stemlokaal gaan, geef je de kandidaten die het raadswerk voor jou willen doen een steuntje in de rug.

Dus pak je stempas en ga stemmen op 14, 15 of 16 maart!

Geinteresseerd om iets meer te doen in de politiek dan stemmen? Zelf actief worden in de politiek? Lees hier wat je kunt doen

SUCCESVOL IN DE POLTIEK