Afl. 103 “De power van politieke storytelling”
Afl. 103 “De power van politieke storytelling”
Sommige mensen vertellen een verhaal en het kan je maar niet boeien. Je aandacht dwaalt af, je zoekt onrustig naar je telefoon om te kijken of er iemand wel een interessant bericht naar je heeft gestuurd. Als het even tegenzit kun je je ogen niet open houden. Dit is dus NIET wat je bij je kiezer wilt bereiken. Je wilt je kiezer bereiken, binden en ook nog eens boeien. Maar hoe doe je dat?
Politieke Storytelling als tool
Storytelling (verhalen vertellen) is een van de meest effectieve en tegelijkertijd een van de minst goed gebruikte tactieken die kandidaten bij lokale verkiezingen gebruiken.
Wanneer ik je zeg dat je aan ‘storytelling’ moet doen, bedoel ik natuurlijk niet datje verhalen moet verzinnen. Ik heb het erover dat jij je eigen, persoonlijke, gemakkelijk te onthouden verhaal overbrengt aan de kiezer. Niemand is geïnteresseerd in jouw (ongetwijfeld) goede CV. Mensen willen ervaringen, verhalen horen van echte mensen. Zij willen simpelweg dat je ze het gevoel geeft dat ze jou kunnen vertrouwen om ze te vertegenwoordigen.
Een paar ‘key’ onderwerpen die je laat terugkomen, helpt de kiezer om je naam en jouw verhaal te onthouden.
Persoonlijkheid in je campagne stoppen
De kiezer wil dat je hem meeneemt in jouw verhaal. Wordt dus die verhalen vertellen die zorgt voor een lach, een traan en kippenvel. Praat niet over ‘We moeten meer investeren in ouderenzorg!’, maar vertel over die ene keer dat je naar je oma in het verzorgingstehuis ging en dat Esther, de verpleegster, iets deed waar je oma blij van werd. Dat jij vindt dat er meer geld beschikbaar moet komen voor mensen zoals Esther. Zo verplaats je je in de kiezer en spreek je zijn (haar) taal.
Online Storytelling
In de politiek draait het niet langer om slechts debatten, media en presentaties geven. Een groot gedeelte van het contact met de kiezer vindt plaats online. Hoe vertel je jouw verhaal online. Van alleen’ selfies’ plaatsen wordt de kiezer niet wijzer. Waar ben je, wat doe je en vooral: wat voel, ruik, zie en hoor je? Als je dat kunt verwoorden of verbeelden, dan leeft de kiezer met je mee.
Politiek Succes Storytelling Kwadrant*
Veel politici delen hap-snap berichten op social media. Waar ze zijn, wat ze zijn en wat ze eten….. Veel informatie. Het geeft alleen geen consistent beeld van jou als kandidaat in relatie tot de oplossingen waar jij voor staat. Met de ‘Politiek Succes Storyteling Kwadrant’ heb je vier invalshoeken waarmee je je berichten afwisselend houdt en de lezer (ontvanger) geboeid en geïnteresseerd houdt:
1. Deel jouw oplossing van een probleem, initiatieven en aangenomen moties
2. Leg je drijfveren uit om
3. Laat zien hoe jij anders partij/fractiegenoten
4. Deel een verhaal van een (jouw) oplossingen
Ga je ermee aan de slag en kom je er niet uit of wil je een check op een te plaatsen bericht? Mail me gerust een voorbeeld op sanneke@politieksucces.nl en ik help je graag verder!

lUISTER HIER:
Meer afleveringen
Denk jij aan een vrouw als je aan een politieke leider denkt?
Waar denk jij aan bij het woord “leider”?
Grote kans dat je aan een witte man van middelbare leeftijd denkt. Hoe zou het zijn als onze leiders eruit zouden zien als de groep op de rechter foto en dat je ook direct hieraan denkt?
In de politiek zijn er, ook na de afgelopen verkiezingen, minder vrouwen dan mannen gekozen in de raad (37% – al heeft de kiezer wel veel vrouwen dmv voorkeursstemmen in de raad gestemd) en zijn er veel meer mannen benoemd als wethouder (driekwart man). Ook in de landelijke politiek zijn mannen oververtegenwoordigd. Maar we staan met z’n allen voor grote transities (wonen, energie, economie, klimaat) en dus hebben we iederéén nodig.
Een extra grote eer dus, om op het Noordwijkse strand in het bijzijn van 20 onderneemsters- mijn boek uit te reiken aan Debbie Huson , die een heel vernieuwend concept van Businessclub neerzet in Noordwijk. Voor vrouwen uit heel Nederland.
Alle vrouwen van de Vibes BusinessClub zijn ambitieus, ondernemend, investeren veel in persoonlijke/professionele ontwikkeling en willen, ieder op haar eigen manier, impact maken op het leven van anderen. Toch denken veel vrouwen niet (snel) aan impact maken dmv de politiek.
Dat is precies de reden dat ik “Succesvol in de politiek” schreef; kennis van politiek vergroten, laten zien dat (lokale) politiek dichterbij staat dan je denkt en hoe het politieke spel gespeeld wordt.
Beste toekomstige politieke leiders van Nederland, wanneer zien we je in de politiek?
Nog geen politieke aspiraties? Deze hoofdstukken zijn – volgens andere ondernemers- ook bruikbaar voor je onderneming/personal brand:
– Ontdek je waarden en kwaliteiten
– Zo bouw je een sterk persoonlijk merk
– Zo kun je meer invloed uitoefenen
– Hoe kom je in de krant?
– Zo zet je social media effectief in (kanalen, bloggen, vloggen)
Slecht gedrag nooit belonen: politiek leiderschap ontbreekt bij oplossen stikstofcrisis
De stiktofcrisis gaat niet over het reduceren van de stikstofuitstoot, maar het gaat over verandering. En het gaat niet om of er wat gedaan moet worden aan de stikstofuitstoot, maar hoe en wanneer? En vooral: door wie.
De centrale vragen die we ons met z’n allen moeten stellen zijn: hoeveel is de natuur ons (nog) waard, waarom willen we (nog) bio-industrie en hoe kunnen we SAMEN een oplossing vinden voor het probleem, die aan alle partijen recht doet?
SLECHT GEDRAG LOONT
Dat we ver zijn afgedwaald van antwoord op deze is vragen, dat is niet het enige waar ik me zorgen om maak. Vanochtend sla ik de kranten open en wat valt op? De politie grijpt niet in bij het vandalisme op de snelwegen, om allerlei vage redenen. Als rode draad dat de politie niet opgewassen is tegen het grote tractorgeweld van een groep boze boeren.
De rotzooi wordt niet opgeruimd, omdat de aannemers worden bedreigd. Lokale bestuurders stoppen met het weghalen van de omgekeerde vlaggen, omdat ze worden bedreigd door een aantal boze boeren. Ze worden letterlijk thuis opgezocht door de vandalisten, die naast hun nieuwe ‘hobby’ ook nog een boerderij te runnen hebben. Ingrijpen vanuit de politiek ontbreekt. Waardoor de boodschap dus is: slecht gedrag loont.
De boodschap is dus: slecht gedrag loont.