Afl. 103 “De power van politieke storytelling” 

Afl. 103 “De power van politieke storytelling” 

Sommige mensen vertellen een verhaal en het kan je maar niet boeien. Je aandacht dwaalt af, je zoekt onrustig naar je telefoon om te kijken of er iemand wel een interessant bericht naar je heeft gestuurd. Als het even tegenzit kun je je ogen niet open houden. Dit is dus NIET wat je bij je kiezer wilt bereiken. Je wilt je kiezer bereiken, binden en ook nog eens boeien. Maar hoe doe je dat? 

     Politieke Storytelling als tool

Storytelling (verhalen vertellen) is een van de meest effectieve en tegelijkertijd een van de minst goed gebruikte tactieken die kandidaten bij lokale verkiezingen gebruiken. 

Wanneer ik je zeg dat je aan ‘storytelling’ moet doen, bedoel ik natuurlijk niet datje verhalen moet verzinnen. Ik heb het erover dat jij je eigen, persoonlijke, gemakkelijk te onthouden verhaal overbrengt aan de kiezer. Niemand is geïnteresseerd in jouw (ongetwijfeld) goede CV. Mensen willen ervaringen, verhalen horen van echte mensen. Zij willen simpelweg dat je ze het gevoel geeft dat ze jou kunnen vertrouwen om ze te vertegenwoordigen. 

Een paar ‘key’ onderwerpen die je laat terugkomen, helpt de kiezer om je naam en jouw verhaal te onthouden. 

     Persoonlijkheid in je campagne stoppen

De kiezer wil dat je hem meeneemt in jouw verhaal. Wordt dus die verhalen vertellen die zorgt voor een lach, een traan en kippenvel. Praat niet over ‘We moeten meer investeren in ouderenzorg!’, maar vertel over die ene keer dat je naar je oma in het verzorgingstehuis ging en dat Esther, de verpleegster, iets deed waar je oma blij van werd. Dat jij vindt dat er meer geld beschikbaar moet komen voor mensen zoals Esther. Zo verplaats je je in de kiezer en spreek je zijn (haar) taal. 

     Online Storytelling

In de politiek draait het niet langer om slechts debatten, media en presentaties geven. Een groot gedeelte van het contact met de kiezer vindt plaats online. Hoe vertel je jouw verhaal online. Van alleen’ selfies’ plaatsen wordt de kiezer niet wijzer. Waar ben je, wat doe je en vooral: wat voel, ruik, zie en hoor je? Als je dat kunt verwoorden of verbeelden, dan leeft de kiezer met je mee. 

     Politiek Succes Storytelling Kwadrant*

Veel politici delen hap-snap berichten op social media. Waar ze zijn, wat ze zijn en wat ze eten….. Veel informatie. Het geeft alleen geen consistent beeld van jou als kandidaat in relatie tot de oplossingen waar jij voor staat. Met de ‘Politiek Succes Storyteling Kwadrant’ heb je vier invalshoeken waarmee je je berichten afwisselend houdt en de lezer (ontvanger) geboeid en geïnteresseerd houdt: 

1. Deel jouw oplossing van een probleem, initiatieven en aangenomen moties 

2. Leg je drijfveren uit om 

3. Laat zien hoe jij anders partij/fractiegenoten 

4. Deel een verhaal van een (jouw) oplossingen 

Ga je ermee aan de slag en kom je er niet uit of wil je een check op een te plaatsen bericht? Mail me gerust een voorbeeld op sanneke@politieksucces.nl en ik help je graag verder! 

 

lUISTER HIER: 

Meer afleveringen

Stem op een nieuwe generatie politici: meer diversiteit, kwaliteit en plezier in de politiek

Stem op een nieuwe generatie politici: meer diversiteit, kwaliteit en plezier in de politiek

Op de valreep voor de verkiezingen nog een gesprek met Denise Hulst over een nieuwe generatie politici, invloed uitoefenen, diversiteit in de politiek, waarom het belangrijk is om te stemmen en wat de nieuwe generatie politici kan brengen.

Waar gaat het om in de politiek:

 • Over jezelf blijven in het systeem of jezelf aanpassen aan hoe het altijd gaat?
 • Wat voor nieuwe leiders hebben we nodig in de politiek?
 • De persoonlijke verhalen van mensen worden steeds belangrijker tegenwoordig. Dat wat je drijft is veel belangrijker dan praten over cijfers en statistieken. Over macht en tegenmacht…
 • Waar hebben we nu eigenlijk behoefte aan in deze samenleving, in deze tijden? Niet aan masculien leiderschap maar aan een mix van feminiem en masculien leiderschap. Wat zij daar onder verstaat, vertelt ze in de radiouitzending van @golfbrekerradio .
 • Hoe heb ik zelf mijn weg gevonden in de politiek en wie heeft mij geïnspireerd om te groeien in de politiek en mooie resultaten te behalen.
 • Waarom we in onze eigen valkuil stappen door ‘kwaliteit’ en ‘stemmen op een vrouw’ in één zin te noemen

LUISTER HIER

 

 

Gemeenteraadsverkiezingen: ontdek wie jouw stem verdient

Gemeenteraadsverkiezingen: ontdek wie jouw stem verdient

Mag je 16 maart voor het eerst stemmen of ben je al vaker geweest? Weet je al voor welke partij je stemt of twijfel je nog? Je bent niet de enige. Hier lees je hoe je binnen 60 minuten weet wie jouw stemt verdient.

Als je al weet op wie je gaat stemmen? Gefeliciteerd! Als je nog twijfelt, lees dan onderstaande tips. Of ben je iemand die niets heeft met politiek? Dat is jammer, want de politiek heeft wel iets met jou. De politiek gaat direct over jouw leven: hoeveel belasting je betaalt, of je een betaalbare woning kunt vinden en het verenigingsleven (van sport tot cultuur) wordt ook financieel gesteund door de gemeente. Of er een sporthal of zwembad komt, welke maatregelen er worden genomen voor duurzaamheid en waar wegen worden aangelegd. De lokale politiek gaat erover.

Graag nodig ik je uit om een uur van je tijd te besteden om na te denken over wie jouw stem verdient tijdens de komende gemeenteraadsverkieizngen. Ik hoor je denken ‘Een uur?’ Als je in één uur bepaalt op wie je stemt, je stem uitbrengt, laat je het daarna vier jaar lang aan anderen over. Hoe fijn is dat?

 1. Bepaal wat je belangrijk vindt (15 minuten)

Neem een wit vel papier en pak een pen. Verdeel het papier in twee gedeeltes. Het linker gedeelte is voor wat er goed gaat/behouden moet blijven in uw gemeente en in uw leven. Het rechter gedeelte is wat u vindt dat er anders kan of moet verbeteren. Waar maakt u zich zorgen over?

Zet een timer (wekker) op 10 minuten en schrijf binnen deze tijd alles op wat je belangrijk vindt. Er is geen goed of fout – u schrijft alles op. Nadat de timer afgaat, kiest u zowel links als rechts de drie belangrijkste onderwerpen voor u. Zo heeft u zes onderwerpen die voor u het meest belangrijk vindt,

 1. Informeer jezelf over de partijen (15 minuten)

Bezoek de website van de gemeente en lees welke partijen er mee doen. Lees hun 10 puntenplan en check of wat jij belangrijk vindt (stap 1) daarin terugkomt. Kies de partij die het beste bij je past.

 1. Doe een stemwijzer en maak je keuze (15 minuten)

Een lokale stemwijzer helpt je breder kijken naar de onderwerpen die de partijen zelf belangrijk vinden. Match deze uitkomst met jouw voorkeurspartij na stap 2. Is deze hetzelfde: gefeliciteerd, je hebt in 45 minuten je keuze gemaakt! Verschillen de uitkomsten: kijk nog even naar je belangrijkste thema’s (stap 1)

 1. Realiseer je: Lokale politiek is niet hetzelfde als Haagse politiek (1 minuut)

Je (kandidaat) raadsleden willen graag voor jou aan de slag. Het zijn de mensen die naast hun baan en/of studie, gezin en sociaal leven, hun vrije tijd willen besteden aan jouw toekomst. Kijk dus verder dan wat er in Den Haag gebeurt.

 1. Kies voor vernieuwing, positiviteit en resultaten (14 minuten)

Naast inhoud is het in de politiek ook belangrijk hoe politici met elkaar omgaan. Kies je voor mensen die positief in het leven staan, die samenwerken, integer en goed zijn in luisteren?  Of kies je voor mensen en partijen die negatief campagnevoeren? Natuurlijk mag je het niet eens zijn met het eerdere beleid, met de keuzes die gemaakt zijn. Maar bedenk goed dat jij nu kunt kiezen voor wat voor gemeente je wilt zijn, welke krantenberichten je de komende jaren wilt lezen (over strijd of over samenwerkingen en resultaten.

En tenslotte: niet stemmen bestaat niet. Als jij niet gaat stemmen, dan is de partij die tegen jouw standpunten en ideeën erg blij omdat jij ze meer kans geeft om de verkiezingen te winnen. Dus: maak gebruik van je stemrecht. Met een uurtje voorbereiden en naar het stemlokaal gaan, geef je de kandidaten die het raadswerk voor jou willen doen een steuntje in de rug.

Dus pak je stempas en ga stemmen op 14, 15 of 16 maart!

Geinteresseerd om iets meer te doen in de politiek dan stemmen? Zelf actief worden in de politiek? Lees hier wat je kunt doen

SUCCESVOL IN DE POLTIEK