Bij verkiezingen vraagt iedere kandidaat om aandacht van de kiezer. Hoe zorg je dat jij opvalt, jouw boodschap blijft kleven en je de kiezer overtuigt op jou te stemmen? In ons e-book ‘Verkiezingen winnen met een persoonlijke campagne’ lees je nog meer, hieronder volgt een korte samenvatting.

Persoonlijke campagne geeft je een vliegende start

Uit eigen ervaring weet ik hoe het is om veel voorkeursstemmen te krijgen. De dag dat ik zag dat mijn persoonlijke campagne duizenden stemmen had opgeleverd, kreeg ik vleugels. Als nieuwkomer gaf het me zo’n goed gevoel dat ik niet alleen mijn ouders en vrienden me supportten, maar dat heel veel kiezers vertrouwen in mij hadden. Hoe zorg je dat jij ook zo’n vliegende start maakt met veel voorkeursstemmen?

Tips voor een persoonlijke campagne waarmee je veel voorkeursstemmen wint bij de gemeenteraadsverkiezingen:

1 Onderscheid jezelf van de concurrenten

Het klinkt als een open deur, maar hoeveel kandidaten ken je die echt persoonlijkheid uitstralen, in plaats van dat ze het verkiezingsprogramma uit hun hoofd leren en samenvatten in inzet voor ‘bereikbaar, groen en betaalbaar’? Wat maakt jou anders dan de anderen?

2. Weet wat je wilt bereiken

Je verkiesbaar stellen doe je met een reden. Durf jezelf dan ook de vraag te stellen, wat wil ik in de politiek bereiken? De laatste jaren kwam ik veel mensen tegen die vooral iets wilden WORDEN in de politiek. Zij hadden het applaus nodig om zichzelf leuk te vinden en zich goed te voelen. Maar de kiezer is niet gek. Die weet wanneer een kandidaat iets wil BEREIKEN. Zodra jij weet wat je wilt bereiken, zul je de kiezer gemakkelijker overtuigen.

3. Stop persoonlijkheid in je campagne

De kiezer wil dat je hem meeneemt in jouw verhaal. Vertel dus verhalen die zorgen voor een lach, een traan en kippenvel. Praat niet over ‘We moeten meer investeren in ouderenzorg!’, maar vertel over die ene keer dat je naar je oma in het verzorgingstehuis ging en dat Esther, de verpleegster, iets deed waar je oma blij van werd. Dat jij vindt dat er meer geld beschikbaar moet komen voor mensen zoals Esther. Zo verplaats je je in de kiezer en spreek je zijn (haar) taal.

4. Vraag actief om steun

Kiezers worden overspoeld met informatie over partijen, kandidaten en standpunten, maar heb je er wel eens aan gedacht om heel specifiek te vragen om steun bij de gemeenteraadsverkiezingen? Door actief te vragen of mensen je steunen, vraag je om commitment en krijg je veel voorkeursstemmen. De moeite van het proberen waard!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK MET TIPS EN INSPIRATIE

Wil jij ook veel voorkeurstemmen en een vliegende start na de gemeenteraadsverkiezingen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis ons e-book met tips & inspiratie: www.politiekecampagne.nl