Dit jaar was opnieuw een bijzonder jaar. Niet alleen voor inwoners en ondernemers, maar ook voor jou als bestuurder of politicus. Denk alleen al aan digitaal vergaderen, in verbinding staan via Whatsapp – terwijl je juist energie krijgt van live ontmoetingen en goede gesprekken. 
Inmiddels komt 2021 ten einde en met de feestdagen is het voor veel mensen een tijd van bezinning en reflectie. Neem ook eens de tijd om jezelf te inspireren en te leren van nieuwe invalshoeken, expertises en ervaringen. Hieronder lees je een top 10 aan politieke boeken uit 2021 of (net iets) daarvoor. Welke boeken moet je echt gelezen hebben als bestuurder, politicus of kandidaat voor de verkiezingen?

 

Angela Merkel – kanselier van deze tijd

Als Angela Merkel aftreedt als bondskanselier is dat het einde van een tijdperk. Voor velen belichaamt zij democratische waarden in tijden van opkomend populisme en nationalisme. Hoe kan het dat zij ondanks (of dankzij) crises net zo populair bleef? De brede steun voor haar leiderschap kreeg barsten door het vluchtelingendebat. Met haar besliste optreden in de coronacrisis herwon ze het vertrouwen. In deze uitgebreide biografie laat Ralp Bollmann zien hoe Merkel, geschoold door haar ervaringen in de DDR, geduldig standhield in een vooral door mannen bevolkte politieke arena.

A promised land – Barack Obama

De Presidentiele memoires van Barack Obama, de 44e President van de Verenigde Staten. In dit boek neemt hij je mee op zijn politieke reis: vanaf het begin tot aan de bestemming ‘The White House’. Het boek geeft inzicht in een succesvolle ‘grassroots’ campagne, neemt je mee naar de Situation Room en op zijn buitenlandse reizen. Heeft hij ‘Hope and Change’ kunnen realiseren? Het is heel krachtig hoe open hij is over hemzelf en hoe zijn Presidentschap zijn vrouw en twee dochters beïnvloedde. 768 pagina’s dus mooi voor de Kerst(vakantie).

Becoming – Michelle Obama 

Michelle Obama (Chicago, 17 januari 1964) geeft als voormalige first lady van de Verenigde Staten een inkijkje in haar leven in het Witte Huis en de weg daar naartoe. Als echtgenote van de 44e Amerikaanse president Barack Obama, die van 2009 tot 2017 regeerde, leefde zij het leven dat niet vanzelfsprekend was, gebaseerd op waar ze opgroeide: de South Side in Chicago. 
Twee jaar geleden mocht ik haar ontmoeten in Amsterdam tijdens haar boektour en deze ontmoeting bevestigt alles wat ze schrijft: een innemende, wijze vrouw die de harten steelt van een ieder die haar verhaal leest en haar ontmoet. Een aanrader! 

Een nieuw sociaal contract – Pieter Omtzigt

‘Functie elders’ was slechts een van de uitingen (en bevestigingen) van Pieter Omtzigt zijn eigen standpunt en ervaringen: Nederland is toe aan een nieuwe bestuurscultuur. In dit boek gaat hij dieper in op macht en tegenmacht. Wat er nu mis is met de tegenmacht en hoe een nieuw sociaal contract eruit ziet (instituties herbouwen, nieuwe cultuur en gedag van inwoners en overheid) en hoe dit helpt om het Nederland te worden waar hij naar verlangt (en wij stiekem ook).

Code rood – het verhaal achter

het corona beleid

Aan het begin van de Corona epidemie zei Mark Rutte ” Met 50% van de kennis, nemen we 100% van de beslissingen”. Klopte dit percentage over hoeveel kennis hij had? En zo niet – hoeveel dacht hij wel te weten? Je leest het in dit boek over de unieke periode waarin we ons bevinden en die achter ons ligt.

Waarom je niet zomaar moet stemmen wat je ouders stemmen

Hoe je een politiek influencers wordt hoef jij zelf niet meer leren. Dit boek bevat voor ervaren bestuurders en politici niet veel nieuwe informatie. Waarom ik deze wel aanbeveel? Lees het en deel het met je jongere (potentiële) kiezers en inwoners om ze meer te bereiken en te betrekken bij politiek. Schrijf er een blog over, zorg voor een (online) gesprek met jongeren. Lees dit boek en verdiep je in hoe jongeren politiek beleven.

Why we get de wrong politicians – Isabel Hardman

Hoe komt het toch dat ‘we’ (Engeland) de verkeerde politici aantrekken. Schandaal na schandaal, beleid dat niet bijdraagt aan oplossingen van grote problemen. Interessant perspectief voor als jij het zelf wel op een goede manier anders wilt doen.

Start With Why -Simon Sinek

Kun jij in één minuut uitleggen waarom je de politiek in wilt en waarom de kiezer op jou zou moeten stemmen? ‘People don’t buy what you do, but why you do it’. Na het lezen van dit boek, weet je waarom je de politiek in wilt, je kunt het kort en bondig uitleggen en hebt daarmee een mooie basis, fundament voor de campagneplan en jouw verhaal waarmee je de kiezer verleidt.

Purposeful – Jenniser Dulski

Dit boek werd me aanbevolen tijdens mijn bezoek aan Washington DC, waar ik een conferentie bezocht over technologie en politieke campagnes. Jennifer Dulski daagt je uit om mensen in beweging te krijgen. Sociale media en media zijn daar goed voor in te zetten, maar zijn slechts een middel of megafoon. Wat maakt dat je mensen voor je wint en dat je vanuit je purpose (je bedoeling, doel) mensen overtuigt om samen met jou de wereld mooier en beter te maken? 

Succesvol in de politiek

Dit boek mag zowel niet ontbreken op dit lijstje als bij het schrijven van jouw campagneplan. Alles wat in bovenstaande boeken staat, combineerde ik – haalde ik de highlights uit om het jou gemakkelijk te maken. Je leest alles wat je moet weten als je de politiek in gaat en verkiezingen wilt winnen.

Met praktische tips, interviews met ervaren bestuurders en politici en learnings van Michelle Obama, Donald Trump, Bernie Sanders, Angela Merkel en Barack Obama. 

Bestellen kan via je lokale boekhandel of via onderstaande link.

 

Ik bestel het boek!